چیزی که باید در تعریف آی پی داینامیک یا پویا شرح دهیم، این است که این نوع آی پی یک آدرس موقت برای دستگاههای متصل به شبکه اینترنت است که به طور مداوم در طول زمان تغییر میکند. دلیل این امر آن است که تعداد آیپیهای موجود محدود است و ممکن است به تعداد افرادی که نیاز دارند به اینترنت متصل شوند، آی پی وجود نداشته باشد در نتیجه شرکتهای ارائهدهنده اینترنت محدودیت آی پی موجود را با به اشتراک گذاشتن آی پی برطرف میکنند. برای مثال در زمانی که شما به اینترنت متصل هستید یک آی پی هم به شما تعلق میگیرد. زمانی که اینترنت خود را قطع میکنید آی پی شما نیز آزاد میشود. شرکت ارائهدهنده خدمات اینترنت، آی پی آزاد شده را به فرد دیگری که درخواست اتصال به اینترنت داشته است اختصاص میدهد. درصورتیکه که شما مجدداً بخواهید به اینترنت وصل شوید آی پی آزاد دیگری به شما اختصاص داده میشود که به احتمال بسیار زیاد متفاوت از قبلی خواهد بود. در نتیجه در هر بار اتصال آی پی شما متفاوت از قبل بوده و ثابت نمیباشد.
شما در شبکه داخلی خودتان هم آی پی داینامیک و استاتیک دارید؛ یعنی با توجه به اینکه دستگاه مودم یا روتر شما که مدیریت شبکه موجود در مجموعهتان را انجام میدهد، تعداد آی پی محدودی دارد که معمولاً با توجه به کنترل مودم موجود تا حداکثر ۲۵۵ آی پی را ساپورت میکند، با در نظر گرفتن این موضوع دستگاه نیز برای صرفهجویی در مقدار آی پی مورد نیازش از روش آی پی داینامیک استفاده میکند. یعنی شما به شبکه وصل میشوید و یک آی پی دریافت میکنید، زمانی که اتصال شما قطع شود آن آی پی آزاد شده و دستگاه موردنظر آن آی پی را به دستگاه دیگری اختصاص میدهد. البته عمدهٔ دستگاهها سعی میکنند این آی پی را ثابت نگه داشته؛ ولی هیچ تضمینی برای این موضوع وجود ندارد. زمانی که ما تنظیمات سیستم خودمان را بهگونهای تغییر بدهیم که این آی پی برای دستگاه ما رزرو بماند، دستگاه دارای آی پی استاتیک میشود.
دلیل استفاده از آی پی داینامیک چیست؟
آی پی داینامیک رایجترین نوع آدرس IP است که بهصورت پیشفرض توسط ارائهدهندگان خدمات اینترنتی (ISP) در اختیار کاربران قرار میگیرد. علاوه بر این، آدرسهای آی پی داینامیک برای کاربران روزمره اینترنت ایدهآل هستند؛ زیرا مدیریت آنها آسان است و نیازی به انجام تنظیمات اضافی یا پیکربندی شبکه توسط کاربران ندارد.
آی پی استاتیک (آدرسهای IP بدون تغییر) به تنظیمات و صرف هزینه اضافی نیاز دارند. در مقابل اما آی پی داینامیک نیازی به هیچگونه هزینه اضافی ندارند و استفاده از آنها ساده و آسان است. از نگاهی دیگر این نوع از آدرسهای آی پی به علت تغییر مداومی که دارند از امنیت بالاتری نیز برخوردارند.
ویژگیهای IP داینامیک (پویا):
- مدیریت آدرسهای IP داینامیک آسانتر و ارزانتر از آدرسهای IP استاتیک است.
- پیکربندی آسان و خودکار: با یک آدرس IP پویا، سرور DHCP به طور خودکار آدرس IP بعدی موجود را به دستگاه اختصاص میدهد و شما نیاز نیست که کار خاصی انجام دهید.
- هزینههای کمتر: معمولاً با استفاده از یک آدرس آی پی داینامیک در هزینه خود صرفهجویی میکنید.
- آدرسدهی IP نامحدود: آدرسهای پویا به شما امکان استفاده مجدد از آدرسهای IP را میدهند. در داخل یک شبکه، دستگاههای شما به طور خودکار با یک آدرس IP پویای جدید در صورت نیاز پیکربندی میشوند. به طور نمونه همواره میبینید که با آوردن رایانهٔ جدیدی به خانهتان دیگر نیازی به حذف دستی IP رایانه قدیمی نیست. همچنین نیاز نیست که به رایانه جدید IP اختصاص دهید، چون شبکه یا روتر به طور خودکار این کار را انجام میدهد. در واقع هنگامی که دو کامپیوتر سعی میکنند از آدرس IP یکسان استفاده کنند، از تداخل IP جلوگیری میکند.
- امنیت شبکه بیشتر: با یک آدرس IP پویا، هدف قراردادن تجهیزات شبکه شما برای مهاجم بالقوه، دشوارتر است. همچنین میتوانید با پنهانکردن آدرس شبکه خود با نرمافزار تغییر آی پی برای رایانه شخصی، به امنیت خود بیافزایید.
- امنیت فیزیکی بهتر: برای یک جاسوس خیلی سخت است که دقیقاً در کجا هستید. استفاده از نرمافزار تغییر آی پی میتواند برای حل این مشکل راهگشا باشد.
- آدرسهای IP پویا برای همه موقعیتها ایدهآل نیستند. زیرا آنها برای سرویسهای اینترنتی مانند وب یا ایمیل به خوبی کار نمیکنند.
- بعید است برای سرویسهای میزبانی شده خوب کار کند: اگر قصد دارید یک وبسایت، سرور ایمیل یا موارد دیگر را میزبانی کنید، استفاده از یک آدرس IP پویا ممکن است مشکلساز باشد DNS با آدرسهای IP پویا به خوبی کار نمیکند؛ زیرا آدرس همیشه در حال تغییر است. سرویسهای Dynamic DNS وجود دارند که این مشکل را برطرف میکنند. با این حال، آنها هزینه و پیچیدگی شبکه را بیشتر میکنند. این میتواند یک نقطه ضعف جدی باشد.
- ممکن است دسترسی از راه دور را محدود کند: بسته به نرمافزار، دسترسی از راه دور شما در صورت استفاده از آدرس IP پویا، ممکن است هنگام اتصال به برنامه شما با مشکل مواجه شود. اینجاست که برنامههای نرمافزار تغییر آی پی خیلی به کار میآیند.
- خرابی بالقوه بیشتر: گاهی اوقات ISP شما نمیتواند یک آدرس IP پویا را به شما اختصاص دهد، البته این اتفاق معمولاً نمیافتد؛ اما این مسئله میتواند اتصال اینترنت شما را قطع کند و برای کاربر، خیلی آزاردهنده نیست؛ ولی اگر وبسایت شرکت شما را آفلاین کند، مشکلی بسیار جدی میشود.
- موقعیت جغرافیایی: یک آدرس IP پویا میتواند خدمات موقعیت جغرافیایی شما را از کار بیاندازد. پس میتوانید آدرس پویا را نگه دارید تا دیگر مکان واقعی شما را مشخص نکند.
ثبت ديدگاه