اگر قرار است که از ترافیک یا داده‌های مخربی که از اینترنت یا شبکه‌های دیگر به سمت دستگاه شما می‌آیند، جلوگیری کنید باید بدانید که فایروال چیست و چگونه کار می‌کند. به عبارت ساده، فایروال‌ها جهت ایمن‌سازی فرآیند ارتباطی بین شبکه‌های مختلف، طراحی شده‌اند. فایروال یک نرم‌افزار و یا یک سخت‌افزار می‌باشد که داده‌ها را در شبکه‌های مختلف بررسی می‌نماید و سپس یا آن‌ها را مجاز در نظر می‌گیرد یا اجازه ارتباط با شبکه شما را نمی‌دهد.این فرآیند توسط مجموعه‌ای از دستورالعمل‌های امنیتی از پیش تعریف شده، اداره می‌شود.

فایروال نه تنها جهت امنیت سیستم در مقابل تهدیدات خارجی استفاده می‌شود، بلکه در مقابل تهدیدات داخلی نیز، امنیت را برقرار می‌نماید.

هدف استفاده از فایروال چیست؟

هدف اصلی فایروال جداسازی یک دادهٔ امن از ناحیهٔ ناامن و کنترل ارتباطات بین این دو است. فایروال می‌تواند کارهای دیگری نیز انجام دهد؛ اما عمدتاً مسئول کنترل ارتباطات ورودی و خروجی از یک دستگاه به شبکه است.

فایروال‌ها از دسترسی غیر مجاز به شبکهٔ خصوصی جلوگیری کرده و یک چارچوب امنیتی جامع برای شبکهٔ شما هستند.

فایروال چه‌کاری انجام می‌دهد؟

عموماً فایروال‌ها این کارها را انجام می‌دهند:

  • از منابع محافظت می‌کنند.
  • اجازهٔ دسترسی مجاز می‌دهند.
  • ترافیک شبکه را مدیریت و کنترل می‌کنند.
  • اتفاقات را ذخیره و گزارش می‌دهند.
  • نقش یک میانجی را ایفا می‌کنند.

آیا همه سیستم‌ها نیاز به Firewall دارند؟

باید بگوییم که هر سیستمی که با اینترنت در ارتباط است نیاز دارد که فایروال آن فعال باشد. برای جلوگیری از حملات بدافزارها و پیشگیری از نفوذ داده‌های خطرناک.

انواع فایروال چیست؟

فایروال‌ها می‌توانند نرم‌افزاری یا سخت‌افزاری باشند. اگرچه بهتر است که هر دو نوع را برای اطمینان بهتر در شبکه داشته باشیم.

فایروال نرم‌افزاری برنامه‌ای است که روی همه رایانه‌ها نصب می‌شود و روی هر ویندوزی می‌تواند فعال شود. این نوع می‌تواند از طریق شماره پورت و برنامه‌ها میزان ترافیک را تنظیم کند. در حالی که نوع سخت‌افزاری آن قطعه‌ای است که بین شبکه و درگاه ورودی خروجی شبکه شما وصل می‌شود.

فایروال‌های سخت‌افزاری، قطعه‌هایی هستند که در زیرساخت شبکه و در مسیر روتر یا بر روی آن نصب می‌شوند.

مدل‌های سخت‌افزاری عملکرد بسیار ویژه‌ای در لایه‌های ابتدایی داشته و موجب می‌شوند ترافیک سالمی به سیستم‌ها و فایروال‌های نرم‌افزاری برسد. باید توجه داشت که این نوع فایروال‌های سخت‌افزاری قادر نیستند به‌صورت کامل جزئیات بسته‌های موجود در هر شبکه را بازرسی کنند. به همین دلیل استفاده و وجود ترکیب‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری در سطح شبکه برای تأمین امنیت شبکه ضروری به نظر می‌رسد.

 

مقایسه فایروال نرم‌افزاری و سخت‌افزاری:

  1. فایروال‌های سخت‌افزاری به صورت ابزارهایی روی بوردهای سخت‌افزاری نصب شده‌اند، روتر نیز می‌تواند در نقش یک فایروال عمل کند.
  2. فایروال‌های نرم‌افزاری، برنامه‌هایی هستند که روی هر سیستم‌عامل نصب شوند و شروع به کار کنند و به صورت شبکه‌ای و تک محصولی هستند.
  3. به صورت پیش‌فرض می‌توانید از تنظیمات پیش‌فرض فایروال‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری برای محافظت از شبکه خود استفاده کنید
  4. فایروال‌های سخت‌افزاری سرعت و کارایی بیشتری نسبت به فایروال‌های نرم‌افزاری دارند.
  5. هزینه پیاده‌سازی و استفاده از فایروال‌های نرم‌افزاری بسیار کمتر از فایروال‌های سخت‌افزاری است.
  6. برای برخورداری از بهترین کارایی در شبکه همیشه باید از فایروال‌ها به صورت ترکیبی (نرم‌افزاری و سخت‌افزاری) استفاده کرد.

نتیجه‌گیری

استفاده از فایروال برای مدیریت شبکه یک امر حیاتی است. بدون فایروال، شبکه‌ها نمی‌توانند داده‌ها و اطلاعات حساس خود را برای بازیابی انتخابی ذخیره کنند. فایروال از کامپیوتر و شبکهٔ شما در برابر حملات مختلف محافظت می‌کند. شرکت‌ها  و سازمان‌ها، شبکه‌ها و کامپیوترهای خانگی باید به فایروال مجهز شوند تا ریسک از دست رفتن اطلاعات کاهش بیابد؛ بنابراین به‌ هیچ عنوان لزوم استفاده از آن را نادیده نگیرید.