احتمالاً طی سال‌های اخیر واژه سیستم ابری یا  Cloud را زیاد شنیده‌اید! سامانه‌ای که به‌واسطه ویژگی‌هایش این نام را گرفته است. در واقع سامانه ابری، همچون ابر این قابلیت را دارد که بزرگ شود و همان‌طور که هر فرد پهنای آسمان رو می‌بیند می‌تواند ابرها را نیز ببیند، در صورت دسترسی به شبکه (اینترنت) نیز می‌تواند به این سامانه متصل شود. البته روشن است که این تعریف یک تعریف ساده و مثالی برای درک بهتر موضوع است.

سامانه ابری در واقع یک زیرساخت است؛ زیرساختی که هم دارای بعد فیزیکی و هم بعد نرم‌افزاری است. ما در سامانه‌های ابری امکان اضافه کردن قابلیت‌های سخت‌افزاری مانند پردازنده، رم، حافظه و… را در کوتاه‌ترین زمان ممکن داریم بدون اینکه خودمان مستقیماً درگیر مسائل فیزیکی شویم و وجود چنین ویژگی‌هایی به ما این اجازه را می‌دهد که به راحتی گسترش پیدا کنیم، دقیقاً مانند یک ابر! در واقع ابری بودن یک سیستم یعنی قابل گسترش بودن آن و این یعنی از بین رفتن محدودیت‌ها.

در یک سامانه ابری معمولاً دیگر نیاز نیست که شما یک سرور قوی اختصاصی تهیه کنید، شبکه خاصی طراحی کنید یا نیروی متخصصی برای نگهداری از سرویس‌هایتان استخدام کنید. در واقع در سامانه‌های ابری متداول، شرکت سازنده محصول، مسئولیت حفظ، نگهداری و امنیت اطلاعات را به عهده می‌گیرد و این موضوع باعث کاهش هزینه‌های مشتری، افزایش سرعت و انعطاف برای مشتری می‌شود.

از خصوصیات ذاتی سامانه ابری این است که باعث می‌شود اطلاعات در نقاط مختلف جغرافیایی توزیع گردد و پشتیبان‌گیری مستمر نیز از اطلاعات در این نقاط صورت گیرد که البته با این کار امنیت اطلاعات نیز تضمین می‌شود. همه این مسائل دست به دست هم می‌دهند تا ضمانت حضور و پشتیبانی شرکت ارائه‌دهنده خدمات حفظ شود و مشتری بتواند در هر زمان و از هر کجا به اطلاعات خود دسترسی داشته باشد، پشتیبانی باکیفیت‌تری را دریافت کند و در نهایت از سرعت نرم‌افزار لذت ببرد.

 

اکنون می‌خواهیم هریک از این مزیت‌ها را زیر ذره‌بین ببریم و به طور اجمالی مورد بررسی قرار دهیم و به شما کمک‌ کنیم تا تصمیم سنجیده‌تری بگیرید که آیا واقعاً به سیستم ابری نیاز دارید یا نرم‌افزارهای تحت ویندوز برایتان کارایی بیشتری دارد؟!

  • گسترش‌پذیری

این ویژگی سامانه ابری شما را از پرداخت هزینه‌های زیاد برای سرمایه‌گذاری بر روی سرورهای قوی، خرید نرم‌افزار گران با تمام ظرفیت‌های آن، نیروی فنی برای ایجاد شبکه و … بی‌نیاز می‌کند. در واقع شما به‌جای پرداخت هزینه‌های زیاد در یک وهله برای امکاناتی که ممکن است در یک بازه زمانی به آن نیاز داشته باشید و زمانی بی‌نیاز باشید، از طریق سیستم ابری هر زمان که احساس نیاز به زیرساخت‌های بیشتر (سخت‌افزاری و نرم‌افزاری) داشتید می‌توانید آن را به مجموعه خود اضافه کنید (Pay as you go).

  • مقرون‌به‌صرفه بودن

با توجه به توضیحات داده شده در بخش “گسترش‌پذیری” سیستم ابری شما دیگر نیازمند سرمایه‌گذاری‌های بسیار زیاد بر روی تجهیزات سخت‌افزاری، نرم‌افزاری و فنی نیست. از سوی دیگر معمولاً قیمت نرم‌افزارهای ابری بسیار پایین‌تر است؛ چون شرکت ارائه‌دهنده نرم‌افزار هزینه‌های کمتری را صرف پشتیبانی می‌کند و همچنین چون به‌صورت مستمر و مداوم در حال دریافت هزینه از خریداران محصول هستند نسبت به پایداری شرکت اطمینان بیشتری دارند و با این وجود می‌توانند برنامه‌ریزی‌های بهتری برای خدمات مشتریان کنند، هزینه‌ها کاهش پیدا کرده در نتیجه هزینه نهایی که مشتری پرداخت می‌کند نیز کاهش می‌یابد. نکته دیگر در رابطه با این نرم‌افزارها عدم نیاز به پرداخت هزینه برای آپدیت‌های جدید آنها می‌باشد.

  • امنیت

تفکر کلی در رابطه با سیستم‌های تحت وب این است که دارای امنیت پایین‌تری هستند؛ چون احتمال حملات سایبری ممکن است افزایش پیدا کند؛ این نگرانی معقول است؛ اما اگر با نگاهی کلی‌تر بنگریم باید این را در نظر گرفت که پشتیبانی و نظارت در سیستم‌های ابری بسیار جامع‌تر، دقیق‌تر، توسط افراد کاملاً متخصص و با تجهیزات حرفه‌ای در این زمینه صورت می‌گیرد که در مقایسه با سیستم‌های تحت سرور از اطمینان در امنیت بالاتری برخوردار است.

از سوی دیگر در سیستم ابری شما نگرانی معضلات مربوط به بخش سخت‌افزاری و خرابی‌های احتمالی و همچنین حوادث غیرمترقبه در محل نگهداری سرور را ندارید؛ چون بک‌آپ‌های متعدد در فضاهای مختلف به طور مداوم گرفته می‌شود.

  • دسترسی‌پذیری

نرم‌افزارهای ابری در بستر شبکه (اینترنت) ارائه می‌شوند و هرکسی که به آن شبکه خاص دسترسی داشته باشد می‌تواند از آن استفاده کند در واقع شما وابسته به سیستم برای استفاده از سامانه ابری نیستید و با داشتن مرورگر، اپلیکیشن یا نرم‌افزار می‌توانید به سیستم ابری دسترسی داشته باشید.

  • سرعت زیاد

در سیستم ابری ما زمانی را برای راه‌اندازی نرم‌افزار و نصب آن صرف نمی‌کنیم همچنین استفاده از نرم‌افزار در سیستم‌های سنتی و سرعت آن بسیار وابسته به تجهیزات سخت‌افزاری موجود است، یعنی در صورت پرداخت هزینه‌های زیاد و بهره‌مندی از سخت‌افزارهای قوی شما توانایی تجربه سرعت بالاتری در نرم‌افزار را دارید درحالی‌که در سیستم ابری چنین نیست.