آی‌پی (IP) کلمه‌ای که روزانه بارها آن را شنیده‌ایم و شاید به سادگی از کنار آن می‌گذریم. آدرس آی‌ پی یکی از مهم‌ترین پروتکل‌های موجود در دنیای شبکه‌های کامپیوتری است. به جرئت می‌توان گفت اگر IP وجود نداشت اینترنت کنونی نیز به هیچ عنوان برای ما قابل استفاده نبود. چرا که یکی از مهم‌ترین راه‌های شناسایی دستگاه‌های موجود در شبکه استفاده از آدرس آی‌ پی آن‌هاست. در این مقاله قصد داریم در ابتدا با زبانی ساده آی‌ پی و عملکرد آن را برای شما شرح داده و در ادامه انواع گوناگون IP را بررسی کنیم.

آی‌پی چیست؟

زمانی که شما قصد پست‌کردن یک محموله را دارید، باید آدرس گیرنده یا کدپستی مقصد را داشته باشید تا بتوانید محموله را به مقصد بفرستید. آدرس آی‌پی نیز دقیقاً همین نقش را در دنیای دیجیتال بازی می‌کند. نشانی آی‌ پی (IP) که مخفف عبارت Internet Protocol Address می‌باشد، عبارتی متشکل از اعداد است که به هر دستگاه متصل به شبکه اینترنت اختصاص داده می‌شود. این آدرس مانند کدپستی گیرنده عمل می‌کند و برای انتقال داده‌ها و اطلاعات در دنیای دیجیتال به کار می‌رود.

به زبان ساده در شبکه محلی یا بین‌المللی، هر دستگاهی برای شناسایی و امکان اتصال به آن شبکه نیاز به یک شناسه دارد. این شناسه تحت عنوان آی‌ پی به دستگاه‌های مختلف اعطا می‌شود تا دسترسی به آنها و همچنین دسترسی آنها به شبکه مقدور باشد. تفاوت بین آی‌ پی محلی با آی‌ پی بین‌المللی این است که در آی‌ پی بین‌المللی هیچ دستگاهی در سطح وب نمی‌تواند با دستگاه یا دستگاه‌های دیگر مشابه در نظر گرفته شود و باید متفاوت باشد. اما در آی‌پی محلی مهم این است که آی‌پی‌های موجود در سطح شبکه تکرار نشود. به همین جهت یک محدوده آی‌پی ثابتی برای آی‌ پی‌های محلی در نظر گرفته شده است که در مصرف کلی آی‌پی در سطح وب صرفه‌جویی شود.

اعداد آی‌پی چه قانونی دارد؟

آدرس آی‌پی از یک عدد ۳۲ بیتی در مبنای دو تشکیل شده است. اما برای سهولت در خوانایی، عدد ۳۲ بیتی را با استفاده از نقطه، به چهار قسمت تقسیم کرده و عدد هر قسمت را به مبنای ۱۰ تبدیل کرده‌اند. به عنوان مثال، ۱۹۲.۱۵.۲۵۴.۱ یک آدرس آی‌پی می‌باشد. آدرس آی‌ پی نیز مانند کد پستی، یک آدرس منحصر به یک دستگاه می‌باشد. هر عدد از صفر تا ۲۵۵ متغیر است. یعنی به‌طورکلی، آدرس آی‌ پی از ۰.۰.۰.۰ تا ۲۵۵.۲۵۵.۲۵۵.۲۵۵ متغیر است.

آدرس آی‌پی از کجا می‌آید؟

آدرس‌های آی‌ پی توسط IANA که مخفف عبارت Internet Assigned Numbers Authority می‌باشد، تولید می‌شود.

سپس،IANA این آدرس‌ها را در اختیار شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات اینترنتی قرار می‌دهد و ما به عنوان مصرف‌کننده اینترنت، با خرید اینترنت می‌توانیم از مزایای اینترنت استفاده کنیم. پس دستگاهی که توسط آن به اینترنت متصل می‌شویم، دارای آی‌پی خواهد بود. اما IP بر دو نوع است:

  1. آی‌پی خصوصی
  2. آی‌پی عمومی

در ادامه قصد توضیح این دو انواع آی‌ پی را داریم. سپس به سراغ بررسی تفاوت آی‌ پی استاتیک و داینامیک می‌رویم.