طراحی مطب دندانپزشکی مسئله‌ای است که کمتر کسی به آن توجه می‌‌کند. برای اینکه یک مطب پزشکی در شرایط ایده آل قرار بگیرد نیاز است تا طراحی متناسب با کاربری  برای آن ارائه شود تا از این طریق بیمار احساس راحتی بیشتری داشته باشد و استرس کمتری بروز دهد.

مطب یا درمانگاه مکانی است که شما به عنوان یک دندانپزشک بخش مهمی ‌از روز خود را در آن می‌‌گذرانید. بنابراین طراحی مطب، دکوراسیون داخلی و چیدن وسایل درون این فضا، همچنین رنگ‌‌هایی که برای وسایل و دیوار‌ها استفاده می‌‌شود و نور‌هایی که در نورپردازی محیط استفاده می‌‌کنید در ایجاد روحیه‌ای شاد برای خودتان و بیمارانتان مؤثر است.

به ویژه در این روز‌ها که رقابت بین مطب‌‌ها و کلینیک‌‌های دندانپزشکی شدید است، بدون شک بیماران مکانی را برای درمان مشکلات د‌هان و دندان خود بر می‌‌گزینند که در آن راحت‌‌تر بوده و احساس آرامش بیشتری کنند. علاوه بر این، طراحی محیط داخلی مطبتان با توجه به شرایط روحی خودتان، در حفظ روحیه شاد شما مؤثر خواهد بود و از خستگی و کسالت کار طولانی در یک محیط بسته می‌‌کاهد.

رنگ در طراحی مطب دندانپزشکی

انتخاب رنگ در دکوراسیون مطب دندانپزشکی شاید یکی از مهم‌‌ترین عوامل برای ایجاد حس آرامش و راحتی در بیماران باشد.

استفاده از رنگ سفید

رنگ سفید علاوه بر ایجاد حس تمیزی و بهداشت، به‌طور ویژه، در طراحی مطب دندانپزشکی دارای ویژگی‌ای خاص و مهم است. رنگ سفید می‌‌تواند حسی از تمیزی و سفیدی دندان‌‌ها را به یاد بیمار بیاورد.

به این صورت که با دیدن این رنگ به‌صورت غالب در طراحی مطب دندانپزشکی ناخودآگاه در ذهن بیمار، سفیدی دندان‌‌ها تداعی می‌‌شود و همین نکته باعث می‌‌شود حس اعتماد بیشتری به پزشک معالج خود داشته باشد.

 

استفاده از رنگ‌‌های تیره و روشن در کنار هم

رنگ‌‌های تیره‌‌تر نیز در طراحی مطب دندانپزشکی می‌‌توانند بسیار شیک به نظر برسند اما باید به نظافت آن‌ها توجه ویژه‌‌تری داشت. زیرا این رنگ‌‌ها تا حد زیادی می‌‌توانند آلودگی‌‌ها را بپوشانند و ممکن است این حالت حس خوبی در بیمار ایجاد نکند.

رنگ‌‌های روشن دیگری همچون آبی آسمانی، سبز، صورتی ملایم، خاکس‌تری با طیف روشن، همگی برای طراحی مطب دندانپزشکی مناسب به نظر می‌‌رسند.

جداسازی فضاهای مطب

پیش از این که برای سر و سامان دادن به محیط داخلی مطبتان دست به کار شوید، نخست لازم  است تعیین کنید از هر فضایی در مطب خود قرار  است برای چه کاری استفاده شود. مثلا بخشی از فضای مطب به عنوان اتاق انتظار، بخشی برای نصب یونیت‌‌ها و بخشی برای اتاق کار شما در نظر گرفته می‌شود. شما باید هر یک از این فضا‌ها را مطابق با استفاده ای که قرار است از آن بشود، طراحی کنید. اگر مطب شما به شکل یک کلینیک است که همزمان چند دندانپزشک در آن مشغول به کار هستند، باید به حفظ آرامش محیط و پرهیز از شلوغی توجه کنید. در حقیقت به دلیل اینکه رفت و آمد بیماران در این فضا زیاد است و ممکن است روی هر یونیت عمل دندان پزشکی خاصی انجام شود، لازم  است این فضا به نحو مناسبی از یکدیگر جدا شوند.

یکی از مواردی که به حفظ آرامش شما در چنین محیطی کمک می‌‌کند آن است که مساحت فضا را نسبت به تعداد دندانپزشکانی که همزمان مشغول به کار هستند در نظر بگیرید و فضای کافی را برای نصب هر یونیت، نشستن و حرکت کردن هر دندانپزشک و دستیار او در نظر داشته باشید. شما می‌‌توانید حتی از پارتیشن بندی برای جدا کردن این فضا‌ها از یکدیگر استفاده کنید.

اگر قرار است در بخشی از مطب کار‌های دندانپزشکی اطفال صورت گیرد و یونیت خاصی برای کودکان در نظر گرفته شده است، تلاش کنید این بخش از بخش‌‌های دیگر مطب که مخصوص کار‌هایی مانند کشیدن و جراحی دندان برای بزرگسالان است، جدا باشد تا استرس اضافه‌ای به کودکان وارد نشود.

جداسازی فضاهای مطب

تزریق آرامش به یونیت دندانپزشکی

یونیت دندانپزشکی محلی است که بیمار تمام زمان درمان خود را روی آن ‌می‌گذراند و در عین حال تمام ‌ترس و اضطراب خود از کار‌های دندانپزشکی را در این محل تحمل ‌می‌کند. یونیت دندانپزشکی با انواع وسایل مانند توربین، آنگل، ساکشن، چراغ و… ممکن است برای کودکان یا بزرگسالانی که برای نخستین بار به مطب دندانپزشکی پا ‌می‌گذارد، دلهره آور باشد. بنابراین باید به نحوی طراحی و نصب شود که بیمار در آن احساس آرامش و راحتی کند.

اگر اتاق شما در طبقه‌ای از ساختمان است که پنجره آن به برگ‌های درختان باز ‌می‌شود نیز ‌می‌توانید منظره ای سرسبز و آرامش بخش را در برابر چشمان بیمارتان روی یونیت دندانپزشکی بگشایید. ولی ممکن است در مواردی مطب شما در زیرزمین یک ساختمان باشد و اتاقی که قرار است یونیت در آن نصب شود، پنجره ای نداشته باشد؛ در این صورت هم ‌می‌توانید جهت طراحی بهتر مطب دندانپزشکی خود از یک تابلو با مناظر زیبا و نور فراوان استفاده کنید.

یونیت دندانپزشکی

 

نور در طراحی مطب دندانپزشکی

بخش نورپردازی در طراحی مطب دندانپزشکی به‌هیچ ‌عنوان امری سخت و پیچیده نیست. مطلوب‌‌ترین نورپردازی، نور طبیعی است که مستقیماً وارد فضای اتاق معاینه شود. برای لابی نیز می‌‌توانید از انواع ‌هالوژن‌‌های سقفی یا لامپ‌‌های آویزی استفاده کنید. تأثیرات نور و شیوه اثرگذاری آن برای بیمارانی که در شرایط ویژه روحی قرار دارند بسایر اثر گذار است.

چینش مبلمان در طراحی مطب دندانپزشکی

دکوراسیون لابی و به‌طورکلی نحوه چیدمان مبلمان در هر فضایی می‌‌تواند به آن بخش اعتبار ببخشد. در طراحی مطب دندانپزشکی نیز این امر صادق است.

اگر مبلمان خود را بانظم و اصول بچینید و در انتخاب آن‌ها دقت کافی داشته باشید این کار می‌‌تواند موجب ایجاد حس اعتماد و درنتیجه اعتبار بیش‌تر برای مطب دندانپزشکی شود.

 

استفاده از گلدان‌‌های گل

گل‌‌ها حس طراوت و صمیمیت را درون فضا به‌شدت بالا می‌‌برند و بیمار را خیلی سریع با محیط انس می‌‌دهند. می‌‌توانید از گلدان‌های گل در جا‌های مختلفی از مطب خود قرار دهید. اگر استفاده از گل طبیعی به هر دلیلی ممکن نبود می‌‌توانید از تصاویر پوستر‌ها استفاده کنید.